Nordic Centre Ski Jumping Venue - 3D Model Overview

Nordic Centre Ski Jumping Venue - Site Plan

Nordic Centre Ski Jumping Venue - Section

Nordic Centre Ski Jumping Venue - Side Elevation

Rheinstrasse 1, München

The design idea originates from an interpretation of traditional Chinese buildings and the local landscape: The historic buildings in Hebei province have a clear order of geometry. The traditional Chinese buildings are defined by a inclined roof, Dou-Gong, column or wall and wide platform. The region has a picturesque mountain landscape in which the buildings are integrated. We apply the local architecture principles in our design to re-interpret the traditional forms. 

The athlete support building at 1770 m altitude integrates linearly all complex functions. The wide platform arrived with a chairlift guides one’s eyes back at the whole field of play at mountain bottom. The inclined roof, which has a continuous structure, defines the relationship between various spaces, connecting the top station of pulse gondola and a top building and leading to the Ski Jump Tower.

The arrival point at the valley and seating area originate from the terraces of the local farms and therefore are integrated in the surrounding landscape.

       概念设计源于对中国传统建筑和周边自然景观的解读:中国传统建筑由宽大挑檐的屋顶,斗拱,柱子或墙身和宽阔的台基组成;场地所处的张家口地区延绵的燕山山脉,这些元素将被重新诠释,再次赋予在设计的建筑中。

       参加跳台比赛的运动员到达山脚下海拔1635米的运动员区后,乘坐缆车,到达海拔1770米的山顶缆车站,来到山顶建筑的宽阔平台。建筑依山而建,背后是延绵不断的燕山山脉。观景平台,使人在此驻足,同时引导着人的视线,回望山脚的北欧中心和冬季两项场地。整个屋顶,如山脉般折展开,与开阔的观景平台相互呼应,参赛运动员沿着徐徐上行的坡道,到达跳台塔(赛后为观光塔)海拔1773.5米的大跳台出发,或者取道缓坡慢慢下行,到达标准跳台。沿山势展开的折展屋顶组织了山顶缆车站,运动员热身区,标准跳台,大跳台等赛事功能,同时也整合了管理,餐厅(咖啡厅),卫生间,设备间等多种服务功能和辅助功能。建筑立面结合了木隔栅和玻璃立面,跳台塔(赛后作为观光塔)由下而上,从木隔栅到玻璃,塔的上半部使用通透的玻璃立面,带来了远眺的宽阔视野,夏季则可以完全敞开,空气得以流通。

       山脚下的观众席源于周边自然景观的解读:附近村庄地势开阔,梯田景观风景如画。利用观众席下部空间整合了运动员到达区,赛事组织,赛场管理,媒体区,赞助商区等等多种功能,嵌入周围地势。